“Sve topliji dani traže sve hladnija pića, a se svakog ljeta vraćamo provjerenom receptu koji Vas može rashladiti bolje od bilo kojeg koktela”
Sirup od bazge predstavlja univerzalni lijek za ublažavanje ljetnih vrućina od davnina. Vjerujemo da su rijetki oni kojima je nepoznat osjećaj koji u nama izaziva čaša rashlađenog soka od bazge. Osim što njezin miris priziva mnoge uspomene iz djetinjstva, bazga čini jedan od neizostavnih sastojaka gotovo svakog ljeta.
Pa iako je njezin univerzalni okus poznat gotovo svima, usudili bi se reći da ima nešto posebno u onoj koja raste na momjanskim padinama, grijanoj istarskim suncem.
![](https://sanmauro.hr/wp-content/uploads/2023/07/Sanmauro-sirup-od-bazge-napitak-koji-je-obiljezio-djetinjstva.jpg)
Sirup od bazge na San Mauro način
Bazga je vrlo bujna biljka čije je stablo relativno krhko i može narasti do visine od 4 metra. Ova vrlo specifična biljka traži vlažno tlo. Njezino korijenje pruža se sve do dubina u kojima može pronaći konstantnu cirkulaciju podzemnih voda. Međutim, bazga je vrlo prilagodljiva te će uz odgovarajuću brigu uspjeti i u relativno sušim podnebljima.
Bazga obitelji Sinković uzgaja se na padini okrenutoj prema jugu. Ovakav položaj povoljan je, kako kaže Sinković, zbog zaštite od jakih zima i vjetrova koji potencijalno mogu utjecati na oštećenje same biljke i njezinu plodnost.
“Bazgu cjelodnevno grije toplo istarsko sunce koje je zaslužno za fotosintezu koja cvjetove čini zdravim i punim peluda.”
![](https://sanmauro.hr/wp-content/uploads/2023/07/Sanmauro-sirup-od-bazge-napitak-koji-je-obiljezio-djetinjstva-objava.jpg)
Ekološka proizvodnja sirupa od bazge
Bitno je naglasiti činjenicu da se za kvalitetan sirup posebna pažnja treba posvetiti samim cvjetovima i peludu. Oni su zahvalani za karakterističan okus i intenzivnu aromu sirupa.
Zato treba izbjegavati branje cvjetova koji rastu pored ceste, budući da su u velikoj mjeri bili pod utjecajem prašine i svega što dižu i ispuštaju vozila. Cvjetovi moraju biti zdravi te bi ih se trebalo brati u točno određenom trenutku kako bi krajnji produkt zadržao fina svojstva peluda te bio vrhunske kvalitete.
“Nastojimo što prirodnije pomoći biljci kako bi što kvalitetnije urodila plodom. San Mauro bazga nastaje u posve ekološkoj proizvodnji u kojoj se izbjegava štetno i suvišno tretiranje cvjetova kao i samog lišća biljke”
![](https://sanmauro.hr/wp-content/uploads/2023/07/Sirup-od-bazge-napitak-koji-je-obiljezio-djetinjstva-Sanmauro-objava.jpg)
Nakon berbe, cvjetovi bazge čiste se od peteljki. Kako bi se dobio intenzivan i čist sirup potrebno je odvojiti i izvagati točno određenu količinu cvjetova koji su nakon čišćenja spremni za maceraciju.
Cvjetove se stavlja u mješavinu soka od limuna i limunske kiseline na 24 sata. Mješavini se potom doda šećer, prethodno rastopljen hladnim procesom. Potom se sve grubo filtrira (kako bi se zadržalo što više početnog peluda) i flašira.
Bazga kao sinonim za ljeto
Stari ljudi oduvijek su govorili: pij bazgu jer je zdrava. Sinkovići ističu da ova biljka u sebi nosi i velik broj prirodnih supstanci koji utječu na cjelokupno zdravlje organizma. Potiče znojenje i izbacivanje velikog broja toksina iz tijela.
Bazgu najčešće pijemo u obliku soka kojeg dobivamo razrjeđivanjem sirup s vodom ovisno o željenoj slatkoći. Sinkovići preporučuju korištenje bazge za predivni Hugo Spritz kojeg ćete dobiti tako da 0,04l sirupa od bazge, 0,1l prosecca i 0,05l mineralne pomiješati i dekorirati ponekim listićem limete pa servirati uz krišku limuna ili limete.
Osim toga, sirup od bazge savršeni je dodatak Hugo koktel. Pomiješajte 0,03l sirupa od bazge, 0,1l prosecca, 0,03l gina i mineralnu. Dobiveni koktel bit će još finiji ako mu dodate led, listove limete.i po želji krišku limete.
S obzirom da predviđaju dugo i toplo ljeto, svakako se pobrinite da imate spremne zalihe.
Podržite njihov predan rad i naručite vrhunski sirup od bazge na kućnu adresu – stiže direktno iz podruma obitelji Sinković!